Terug naar Cate’s mind


Ik probeer het toch!

vrijdag, 1 mei 2020

Proberen is toch zo’n interessant woord. Als we onze kinderen iets nieuws voorzetten waar ze met een vies gezicht naar kijken, eisen we dat ze het op zijn minst 'proberen'. Maar eigenlijk bedoelen we dat ze er iets van moeten eten. Niet proberen te eten, maar (hup) eten! Doen dus, al is het maar 1 hap!

 

Toen ik in 2010 de Soulkids™ Mentor-training volgde, moesten we op dag 5 van de cursus een voor een aangeven wat we gingen veranderen in ons leven naar aanleiding van wat we hadden geleerd. Aangezien dit niet de eerste cursus was die ik bij Vikas volgde, was ik zeer duidelijk in mijn formulering: “Ik ga minder snoepen. Ik ga op tijd naar bed.” Dat idee. 

 

Voor mijn buurvrouw was alles nog erg nieuw. En dus klonken haar veranderingen als: “Ik ga proberen minder te snoepen. Ik ga proberen op tijd naar bed te gaan.”

 

Oei, dacht ik nog. Nu krijgt ze het te horen. Maar Vikas accepteerde het en ging door naar de volgende. Toen iedereen was geweest, mocht mijn buurvrouw naar voren komen. Vikas gooide een boek op de grond en vroeg of ze wilde proberen dat op te rapen. Nog compleet onwetend raapte ze het boek op en gaf het aan hem. Verschrikt riep hij: “Wat doe je nu? Ik vroeg of je het wilde 'proberen' op te rapen, niet of je het wilde oprapen." En toen viel bij haar het kwartje.

 

Hoe vaak vertellen we onszelf of anderen niet: 'ik ga proberen af te vallen' of 'ik ga proberen op tijd te komen'.  We weten allemaal dat die persoon die dat zegt niet gaat afvallen en ook zeker niet op tijd zal komen. 

 

Je mind houdt van duidelijke instructies.

 

De woorden die we uitspreken (tegen anderen of onszelf) zijn een opdracht voor je mind. Je programmeert jezelf daarmee. Door het woord 'proberen' ertussen te zetten, geef je jezelf een ontsnappingsclausule om het niet te doen.

 

In 2015 ben ik gestopt met gluten eten op advies van mijn arts. Ik ging het niet proberen, ik ging het doen. Ik gaf mijn mind de opdracht: geen gluten meer! En hoewel het wel wennen was en flink etiketten lezen, was het niet moeilijk. 

 

Mijn mind was nu gefocust op 'Geen Gluten'. En ik weet niet of je wel eens van selectieve perceptie hebt gehoord, maar toen zag ik opeens heel veel glutenvrije producten. Mijn mind was me aan het helpen om de opdracht die ik mezelf/mijn mind had gegeven uit te voeren.

 

Let eens op je woorden de volgende keer, als je iets belooft of zegt te gaan doen.

- Cate

Reacties (3)


Michel Wubs 24 mei 2020

Kijk dit is de perfecte bevestiging dat wij zo verkeerd nog niet bezig zijn ze moeten bij ons ook altijd 1 hapje 'proberen' oftewel gewoon doen:)

U kunt ons ook vinden via social media