Terug naar Anton’s mind


Ik wil mediteren maar het lukt maar niet...!

maandag, 11 mei 2020

Mijn gezin verhuisde eind 2006 naar Azië. Ik vertrok met een kleine 'bucket-list' voor onze tijd in Maleisië en Singapore en het belangrijkste punt was: leren mediteren.

Mijn wens om te leren mediteren stelde me voor de uitdaging, hoe ik dat het beste kon doen.

Wijsheid zegt dat 'als de student er klaar voor is, dan verschijnt de meester'. En ik denk dat ik er klaar voor was, omdat ik Vikas Malkani ontmoette kort nadat we in Singapore gingen wonen.

Nadat ik Vikas een introductie in meditatie had horen geven, wist ik dat ik van hem wilde leren. Het is de beste beslissing die ik in mijn leven heb genomen.

Veel van jullie zitten wellicht in een vergelijkbare situatie: je wilt leren mediteren, maar je weet niet hoe en waar te beginnen. Of misschien heb je al wat ervaring met mediteren, maar het is niet effectief of het werkt niet. Of je wilt je meditatie naar een dieper niveau brengen om meer voordelen ervan te ervaren.

Als dit zo voor je is, dan heb ik hier enige adviezen op basis van mijn meditatie-ervaringen.

Vikas heeft trademark meditatie-cursussen ontwikkeld van introductie- tot mastery-niveau. Zijn meditatie-training-programma's zijn de besten van Azië.

Het introductie programma is Meditation Made SimpleTM (MMS) en daarin leer je dat je 3 elementen nodig hebt om meditatie effectief te maken en er voordeel van te hebben: (1) wijsheid (wisdom), (2) techniek(en) en (3) oefening.

Wijsheid van het leven helpt je begrijpen waarom je bepaalde issues of problemen ervaart. Het helpt je begrijpen wat het is dat je wilt. Wijsheid brengt je de oorzaak van je issue(s), brengt je in contact met wat je uit het leven wilt halen en wijsheid laat je zien hoe je het leven kunt creëren dat je wilt.

Tuinieren wordt makkelijker met gereedschappen. Net zo wordt meditatie effectiever met de juiste techniek(en). Er bestaan vele meditatie-technieken. Het is goed om ervaring op te doen met een aantal om zo uit te vinden welke het beste bij jou past.

Het kennen van de wijsheid en het hebben van een techniek is niet voldoende. Toepassing, i.e. beoefening maakt meditatie echt. Als je weet wat je wilt veranderen of creëren, kun je dat realiseren door het gebruiken van de techniek(en).

MMS gaat 70% over de wijsheid, 20% over een aantal simpele meditatie-technieken en 10% over gezamenlijke oefening.

De rest is de dagelijkse meditatie-beoefening door de student.

Het GEHEIME INGREDIËNT om meditatie effectief te maken is de WIJSHEID, i.e. stap 1, omdat het het waarom en hoe van je leven duidelijk maakt. Het helpt om te begrijpen waarom meditatie werkt.

De wijsheid-lessen en het begrip ontbreken in bijna iedere meditatie-training...

De meeste meditatie-cursussen gaan alleen over techniek(en) (stap 2) en moedigen je dan aan om te gaan oefenen (stap 3). Zonder het begrijpen van de wijsheid, zul je wellicht niet de voordelen ervaren van meditatie die mogelijk zijn voor je. Misschien geef je je meditatie-oefening wel op na een korte tijd, omdat je gaat twijfelen aan het nut ervan. Omdat je het niet goed genoeg begrijpt. 

Hier is mijn advies voor je, als je wilt leren mediteren of je meditatie-beoefening effectiever wilt maken: vind een leraar die je leert over de wijsheid en de technieken (i.e. stappen 1 en 2)!

Dan zal je beoefening (stap 3) veel effectiever zijn en meer voordelen hebben.

Mijn training van Vikas is de beste investering van mij geweest. Ik begrijp het leven veel beter door de wijsheids-lessen; het heeft mijn bewustzijn vergroot. En het heeft me technieken gegeven om kalm te blijven in en controle te hebben over iedere situatie van het leven door mijn meditatie-beoefening.

- Anton

Reacties (0)

U kunt ons ook vinden via social media