Terug naar Anton’s mind


Misvattingen over meditatie

dinsdag, 11 augustus 2020

Wat denk je, als je het woord meditatie hoort?

Veel mensen lopen bijna meteen weg als ze dat woord horen. Ze lopen weg vanwege allerlei vooroordelen en hun ideeën over meditatie.

Dat is jammer. Want meditatie is een eeuwenoude wetenschap die ieders leven kan helpen verbeteren.

Leren mediteren en beoefening ervan kan de wereld een betere plek maken. De Dalai Lama heeft gezegd: ‘Als ieder kind van 8 jaar oud leert mediteren, dan elimineren we het geweld op de wereld in één generatie.’

Waarom lopen mensen weg van mediteren?

Mijn lieve moeder suggereerde laatst dat ik een blog zou moeten schrijven om meditatie meer gedetailleerd uit te leggen.

Prima suggestie mama. Dank je wel.

Ik heb besloten om dit in twee stappen te doen:

Volgende week zal ik beschrijven wat meditatie echt is en zal ik ingaan op de vele voordelen die je kunt ervaren door te mediteren.

In deze eerste blog wil ik het hebben over een aantal misvattingen over mediteren, die de oorzaak kunnen zijn voor de aarzeling van mensen met betrekking tot meditatie.

 

Misvatting 1 – Meditatie is religieus

Misvatting 1 is dat mediteren religieus is.

Dat is het niet. Meditatie is totaal niet religieus. Meditatie bestond al ver voordat religies ontstonden. Het wordt al 10.000 jaar beoefend wat ook een overtuigend bewijs is dat het werkt. Waarom anders zouden mensen zijn blijven mediteren?

Misvatting 2 – Om te mediteren moet je iets zijn of moet je dingen opgeven

Misvatting 2 is dat meditatie vergezeld gaat met allerlei richtlijnen wat je wel of niet kunt zijn of doen in je leven. Mensen denken vaak dat je vegetariër moet zijn als je wilt mediteren of dat je moet stoppen met het drinken van alcohol.  

Niets is minder waar. Meditatie is de wetenschap van vrijheid en kracht. Vrijheid om zelf te kiezen hoe je wilt leven en het gevoel van kracht (‘empowerment’) over je leven.

Misvatting 3 – Meditatie kost veel geld en tijd

Misvatting 3 is dat om de voordelen van meditatie te ervaren je veel geld en tijd moet investeren.  

Meditatie kost niets. De enig aanbevolen investering is om de meditatie wijsheid en een paar technieken te leren van de juiste leraar en wellicht nog te investeren in een paar handige tools. Maximum investering is EUR 500. Het is dan aan jou om te mediteren en alle voordelen ervan te verkrijgen.

Meditatie hoeft niet veel tijd te kosten. Er zijn meditatie-technieken die slechts 30 seconden duren en er zijn technieken van een paar minuten. Gebrek aan tijd kan geen excuus zijn om niet te mediteren.

 

Het begrijpen van deze misvattingen kan helpen om meer open te staan voor de waardevolle wetenschap van meditatie.

Als je begint met meditatie, dan zul je ervaren dat leren mediteren de beste investering is die je voor jezelf kan maken. Paul, een zeer enthousiaste recente meditatie-student van me, schreef in zijn feedback: “Ik had dit veel eerder moeten doen!”

In mijn volgende blog ga ik verder in op wat meditatie is en welke grote voordelen mediteren kan hebben voor iedereen.

- Anton

Reacties (0)

U kunt ons ook vinden via social media