Terug naar Anton’s mind


Levenslessen van een geperste sinaasappel

dinsdag, 23 juni 2020

Wat krijg je als je een sinaasappel perst?

Ik hoorde deze simpele vraag voor het eerst in een opgenomen speech van Dr. Wayne Dyer. Geen vraag waar ik ooit aandacht aan had besteed.

Dr. Wayne is een van mijn belangrijkste leraren. Alhoewel ik hem nooit persoonlijk heb ontmoet, heeft hij een prominente plaats in mijn hart en mind door zijn ongelofelijk inspirerende boeken en tapes. Dr. Wayne's nalatenschap maakt deze wereld een betere plek.

Dus Dr. Wayne vroeg zijn publiek: wat krijg je als je een sinaasappel perst?

De volwassenen die luisterden bleven stil, waarschijnlijk denkend dat het een trickvraag was en ze bang waren om voor gek te staan. Maar gelukkig voor Dr. Wayne was er ook een kleine jongen die riep: 'Sinaasappelsap!'

Natuurlijk. Als je een sinaasappel perst, dan krijg je sinaasappelsap.

Dr. Wayne gaf de kleine jongen een compliment en legde uit door te vertellen dat je krijgt wat er van binnen zit. En natuurlijk zit er sinaasappelsap in een sinaasappel.

Het was geen trickvraag. Het was een vraag bedoeld om iets over onszelf te leren.

Als je sinaasappel perst, komt er sinaasappelsap uit.

Op een vergelijkbare manier kunnen we onszelf de vraag stellen: wat komt eruit als ik geperst word? Net als met de sinaasappel: wat eruit komt, is wat er bij je van binnen zit.

Uitdagende tijden en omstandigheden, waarin we geperst worden, laten zien wie we echt zijn. Dat kan confronterend zijn omdat we niet allemaal zijn zoals Moeder Teresa die alleen maar liefde gaf, onafhankelijk van wat er gebeurde. Maar het goede is, dat, als we ons bewust worden van deze simpele sinaasappel-wijsheid, we daar groot voordeel van kunnen hebben in onze groei en ontwikkeling als mensen.

Als je wilt leren en groeien, stel jezelf dan de volgende vragen:

Als jij geperst wordt, wat komt er dan uit?

Wie ben jij in tijden van crisis?

Ben je er blij mee wat eruit komt?

Zijn er dingen die je zou willen veranderen?

Meditatie-wijsheid maakt je bewust van je leven. Door meditatie-beoefening leer je jezelf beter kennen.

Te veel stress? Te veel boosheid? Te veel irritatie? Te veel agressie? Te veel angst en zorgen? Te veel conflicten?

En het voelt gewoon niet goed? Je hebt het liever anders? 

Hier is het goede nieuws: de sinaasappel zal altijd sinaasappelsap blijven geven maar wij kunnen veranderen! Mensen kunnen wat er van binnen zit, veranderen.

Uitdagingen in het leven kunnen het béste in mensen naar boven halen maar ook het slechtste. Helemaal afhankelijk van je mindset. 

Als je uitdagingen gebruikt om over jezelf te leren en ze te zien als een mogelijkheid om te groeien en te ontwikkelen, dan leef je als een master: je zet tegenslag om in kansen.

Je kunt de huidige uitdagende wereld gebruiken om over jezelf te leren: wat voor soort sinaasappel ben jij, wat zit er bij jou van binnen, welke sappen die eruit komen zou je liever anders hebben?

En dan, als er dingen zijn die je graag zou veranderen, kun je beginnen met het trainen en focussen van je mind om je binnenkant te veranderen. Het is mogelijk om rustig en kalm door de stormen van het leven te varen met de juiste mindset. 

Hoe meer je van iets weet, hoe beter je ermee om kunt gaan.

Hoe meer je van jezelf weet, hoe beter je jezelf aan kunt.

Hoe beter je jezelf aan kunt, hoe beter je kunt omgaan met uitdagingen in het leven en het beste kunt maken van iedere situatie.

- Anton

Reacties (0)

U kunt ons ook vinden via social media